nieuws

maart 2023


Expositie boekbanden in OBA,

25/2 tot 30/4 2023

 Alle bezoekers van de Beurs kregen gratis de katernen van het boek van Yvonne Keuls ('Mevrouw mijn moeder') mee, die boekbinders naar eigen idee konden inbinden en vormgeven. De resultaten daarvan (inclusief mijn inbreng) zijn nu te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

NB: mijn boek refereert aan de leren veterlaarsjes die de moeder in NL moest dragen, en die symbool stonden voor het verlies van familie en vaderland.

november 2022


BoekAmbachtBeurs in Pieterskerk Leiden, 5-6 november 2022

Hoera, we kunnen weer! Op zondag 6 november mocht ik als vrijwilliger de gratis workshops van de Stichting Handboekbinden begeleiden. Veel internationale interesse dit jaar, dus ook snel moeten schakelen naar het Engels. Alle bezoekers van de Beurs kregen gratis de katernen van het boek van Yvonne Keuls (Mevrouw mijn moeder) mee; daar komt later hopelijk een mooie expositie van.

november 2019


Boekkunstbeurs in Pieterskerk Leiden, 9-10 november 2019

Atelier STRO begeleidt op zondag 10 november als een van de vrijwilligers de gratis workshops van de Stichting Handboekbinden. We maken de boekjes die Katinka Polderman geschreven heeft voor de beursuitgave van dit jaar. Ze zal deze ook op zondag signeren voor de liefhebber.

Weten wat er nog meer op de Boekkunstbeurs gebeurt?

Zie hier.

juli 2019


Gestart met B&B BedSTRO, naast Atelier STRO

Vanaf nu is het mogelijk om (met 1-2 pers.) voor en na de workshop te blijven overnachten! Neem de tijd om echt wat van het uitzicht of de omgeving te genieten... Meer info? Klik hier.

maart 2019


Workshop 'Bullet Journal of reis-/dag-/notitieboek maken'

Zaterdag 23 maart is deze workshop in Atelier STRO in Hank, van 10.30u tot 17.00u. Je maakt een flink boek met een flexibele leren omslag, welke je kunt versieren met goud-, zilver en/of kleurfolie. Je krijgt veel pagina's van mooi off-white 120 gr FSC papier. Je kunt kiezen voor blanco pagina's of voor 'dotted paper' met paginanummers. Je kunt meerdere leeslinten bevestigen, en een envelop achterin maken voor de losse papiertjes. Aan het eind van de dag ga je weg met een prachtig eigengemaakt boek om in te schrijven, en waar je wel een jaar plezier van kunt hebben. 


oktober 2018


Workshop 'Marmeren en Japans boekje maken' in Atelier STRO

Op zaterdag 20 oktober van 10.30u tot 16.00u is deze veelgevraagde workshop in het atelier in Hank. In de ochtend maak je diverse marmers op Japanse wijze, en op scheerschuim. 's Middags leer je een boekje te maken met Japanse binding, dat je bekleedt met je mooiste marmer. Je gaat naar huis met je zelfgemaakte notitieboekje, en met genoeg marmers en informatie om het thuis nog eens te proberen.

januari 2018

Atelier STRO wint de Koppermaandagprijs 2018!

Boekbindatelier 't Ambachthuys in Den Haag organiseert en viert elk jaar Koppermaandag. Ter ere daarvan kunnen boekbinders de katernen van eenzelfde boek naar eigen kunnen en smaak inbinden. Deze keer was het de beurt aan 'Kaas' van Willem Elsschot. Tijdens de bijeenkomst op Koppermaandag, dit jaar op 8 januari, werd de expositie geopend, en konden de aanwezigen hun stem uitbrengen op deze publieksprijs.

augustus 2017


Workshops papier marmeren en Japanse boekjes maken bij Atelier STRO

In de maand augustus organiseert Atelier STRO diverse middagworkshops in haar atelier (met airco) op het mooiste plekje van Hank...

Eerst zijn er workshops papierversieren (marmeren), daarna zijn er workshops waarin je met het gemaakte sierpapier (of ander papier) boekjes kunt maken. Maar je kunt natuurlijk ook een enkele workshop boeken. Je hoeft geen ervaring te hebben met boekbinden.


Er zijn een aantal data gepland, maar

mocht je zelf met een groepje familie of

vrienden (minimaal 2, maximaal 4 pers.)

willen komen, kunt je in overleg een

andere datum plannen. NB: niet bedoeld

voor kinderen.25 juni 2017


Door STRO vormgegeven examenproject krijgt stadsmedaille van Deinze (B)

De Vlaamse Anne Cockaerts benaderde Atelier STRO voor het vormgeven van haar eindexamenwerk: 3 boekjes met prachtige poëzie en proza in een Japanse wikkeldoos. Omdat de inhoud van de boekjes verschilde in sfeer, heeft elk een eigen lettertype gekregen. Elk boekje werd op een andere kleur papier geprint. Deze kleuren (beige, zachtgeel en zachtgroen) kwamen terug in de band. Hiervan werd de helft van de voorkant met deze kleuren linnen bekleed, de andere helft met nachtblauw. Ook de Japanse wilkkeldoos (met 2 sluitbeentjes en 2 flappen, alsof je een cadeau opent) werd met het nachtblauwe linnen bekleed.

De examenjury was zo onder de indruk van het werk (zowel inhoud als vorm), dat de schrijfster hiervoor de bijzondere stadsmedaille kreeg uitgereikt.

10 april 2017

Atelier STRO maakt de dozen voor de nieuwe prijzen van het AKF

Maandagavond 10 april is de grote Finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival in De Kleine Komedie. Beeldend kunstenaar Pier van Leest heeft voor deze 30e editie (en de volgende 3 jaar) de nieuwe prijzen gemaakt. Deze prachtige (zware) schijven vroegen om een mooie, theatrale en vooral stevige doos! Atelier STRO maakte ze.

 Lonneke Dort met de Sonneveldprijs; Daniëlle Schel met de publieksprijs.

Foto's: Jaap Reedijk

9 april 2017


Atelier STRO op Funeral Fair in Van Nelle Fabriek Rotterdam

Op zondag 9 april staat Atelier STRO met een inspiratietafel op het 'uitvaart event' van RememberMe.nl. De toegang is gratis, en veel hippe bedrijfjes die zich met uitvaart(producten) bezig houden zullen zich daar presenteren. 


28-29-30 september 2016


Atelier STRO op Uitvaart Vakbeurs in Gorinchem

De laatste drie dagen van september presenteert Atelier STRO haar 'gedenkgeschenken' en herinnerdingen. Persoonlijke, unieke afscheidscadeaus, zoals herinneringsboeken en herinnerdozen. Condoleanceboeken en herdenkingsboekjes. Mapjes voor foto's of cd's. En asdoosjes, voor wie wel een beetje wil bewaren na verstrooiing.

25 augustus 2015


Atelier STRO vestigt zich aan de rand van Hank

In Hank (NB) is het huis gevonden waar Atelier STRO zich in oktober gaat vestigen. Een fijne werkplek op de begane grond en ruimte voor toekomstige workshops. En niet te vergeten: op een prachtige, inspirende locatie...


12 april 2014


Workshop washi (Japans papier) maken in Shikoku, Japan..

De  Nederlander Rogier Uitenboogaart woont al 30 jaar in Japan, en schept papier in zijn washi-studio in de bergen van het eiland Shikoku. Ook geeft hij hier workshops aan scholieren, kunstenaars en papierrestauratoren. Hij verzorgt het hele proces van papier maken zelf (met hulp van familie, buren en stagiaires): het zaaien, kweken, oogsten en drogen van onder andere kozo, de moerbeiboom.


Om de bast van de takken te kunnen verwijderen wordt deze d.m.v. een langdurig proces van stomen en weken zacht gemaakt. De zachte slierten worden daarna letterlijk tot pulp geslagen met een houten lat. Na spoelen en vermenging met ijskoud water en wortelslijm (voor een goede consistentie; betere hechting van de vezels) worden de vezels met een zeefraam geschept. In het geval van mijn workshop werden de vezels in het zeefraam gegoten. Daarna kan het papier nog versierd worden met (bloem)blaadjes, voordat het geperst en gedroogd wordt. Alles puur natuur!


Waarom is dit traditioneel gemaakte Japanse papier nou zo bijzonder? Omdat de gebruikte vezels ruim 3x zo lang zijn als houtvezels. Hierdoor kan het papier heel dun en toch heel sterk gemaakt worden, zodat het niet snel scheurt. Bovendien heeft het een prachtige doorschijnendheid en een mooie natuurlijke structuur.

kozo-bast tot pulp slaan
toevoegen van wortel(s)lijm
kozo-vezels in zeefraam gieten
papierversieren met (bloem)blaadjes

01 oktober 2013


Atelier STRO maakt mooie start met eerste aankoop door

Het Nederlands Steendrukmuseum!

Het Koppermaandagboek van 2013 was Het Nederlands Steendrukmuseum. Dit boek was uitgegeven ter ere van het 10-jarig bestaan van dit museum. Vanaf de opening van de expositie in 't Ambachthuys in Den Haag, werden de banden eerst daar, en vervolgens ook nog eens een maand in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard tentoongesteld.


Aan mij de eer de publieksprijs die hieraan verbonden was te winnen! Mijn ontwerp was zowel een boek als een doos ineen, waardoor je geen pagina's ziet als het boek dicht is. De randen van de doos zijn zo bewerkt dat het in gesloten vorm lijkt op een lithosteen (met titel en afbeelding in spiegelschrift).

En, minstens zo leuk: de conservator van het museum wilde een viertal banden aankopen, waaronder het mijne. .. Nu het oktober is, en ik officieel gestart ben, gaat het dan ook echt gebeuren...


Meer weten over Koppermaandag, klik dan hier.

© Miu de Vries | LinkedIn | Facebook

drogende moerbeiboombast
vel zelfgemaakt kozo-papier